Dags för förändring

“Anorexia nervosa has the highest mortality rate of any psychiatric disorder (Papadopoulos et al., 2009)”

Detta citat kommer från min kurslitteratur i Psykologi A som jag nu läser vid Uppsala Universitet. Jag var tvungen att läsa om citatet och tänka efter för att verkligen förstå innebörden i orden jag precis läste. Ja, klart jag visste att anorexi kan leda till döden, men att det är den psykiska störningen som har högst dödlighet kom som något nytt. Det kom som en chock.

Och det gjorde mig arg. Arg på samhället.

Arg på tidningar som trycker i oss människor massa struntprat om att man blir vackrare ju smalare man är. Förlora 10 kilo! Kom i form! Få sommarkroppen 2014! Banta! Banta! Banta! Arg på alla överretuscherade bilder som gör så att modellen ser smalare ut än vad hen verkligen är. Ska jag seriöst tro på att låren är ungefär lika smala som vaderna? Att modellen som sitter ner har lika smala ben som när hen står? Att underarmarna är lika smala som biceps?

Mest arg blir jag på att så många människor faktiskt tror att det är just så kroppen ska se ut. Inte ett uns fett någonstans. Fast egentligen är jag inte alls arg på dessa utsatta människor som blir slavar till denna fruktansvärda sjukdom. Anorexi, en störning i hjärnan som gör att du tror att du är tjock fast du egentligen inte är det. Du väljer att svälta dig själv.

Manipuleringen, den gör mig arg. Varför är det så att vi människor, homo sapiens som på latin betyder förnuftig människa, inte är just det som ordet på vår art betyder: förnuftiga? Och nu menar jag inte att människor som får anorexi inte är förnuftiga utan att de som manipulerar inte är förnuftiga. För det är de som skapar det skeva kroppsidealet som i sin tur delvis leder till anorexi, bulimi och vad vet jag!?

Nej, nu är dags att göra något. På riktigt. Skapa ett kroppsideal som inte gör folk sjuka. Kan man stänga ner alla dessa kanaler som skickar ut fel meddelande? Hm, hjärnan jobbar, helt plötsligt är jag inte trött längre. Jag har varit trött på detta alldeles för länge! Nu vill jag ha förändring! 


Kommentarer
Postat av: Elisabet

Bra rutet! Vi får hjälpas åt att göra motstånd mot detta ohälsosamma och förtryckande ideal.

Kram!

2014-02-01 @ 08:20:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0